Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makrela w sosie warzywnym

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makrela
4-5 sztuk
marchew
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
seler
1/2 sztuki
por
biała część
cebula
1 sztuka
zielony groszek
3/4 szklanki
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
olej
1/4 szklanki do sosu
ziele angielskie
kilka ziarenek
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 listki
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
mąka
do panierki
jajko
2 sztuki do panierki
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierki

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela w sosie warzywnym

Ryby myjemy, osączamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce.
W między czasie przygotowujemy sos.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w kostkę i rumieniony na oleju. Następnie dokładamy przygotowane warzywa. Składniki smażymy razem przez chwilę, podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy. Kiedy jarzyny zmiękną dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Doprawiamy, aby sos miał wyraźny, pikantny smak.

Ryby maczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron .
Gotowe przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, udekorowane natką pietruszki.


Makrela to ryba na każdą kieszeń i przy odrobinie fantazji można zrobić z niego całkiem niezłą potrawę. Z warzywami smakuje pysznie i ciekawie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 05.12.2014 09:49
pyszna rybka
gusia1000 23.02.2014 19:50
dobra ryba.
teresa18 15.02.2014 17:39
mniam pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak