Przepis i sposób przygotowania na: Makrela w sosie warzywnym
W między czasie przygotowujemy sos.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w kostkę i rumieniony na oleju. Następnie dokładamy przygotowane warzywa. Składniki smażymy razem przez chwilę, podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy. Kiedy jarzyny zmiękną dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Doprawiamy, aby sos miał wyraźny, pikantny smak.
Ryby maczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron .
Gotowe przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, udekorowane natką pietruszki.
Makrela to ryba na każdą kieszeń i przy odrobinie fantazji można zrobić z niego całkiem niezłą potrawę. Z warzywami smakuje pysznie i ciekawie.