Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ukryty w otchłani.
Kroki postępowania
125 ml oleju
1 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
5 dużych jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Całe jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę . Dosypujemy sypkie produkty a pod koniec wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około 10 minut .
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35 minut.
Wyjmujemy studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
1kg mrożonych truskawek
1 szklanka cukry
20 g żelatyny
Wykonanie:
Truskawki wkładamy do garnka zasypujemy cukrem.
Gotujemy do całkowitego ich rozpadnięcia. Wsypujemy żelatynę mieszamy i odstawiamy by żelka wystygła.
Przelewamy do takiej samej tortownicy ,wyłożonej folią aluminiową ,w której piekliśmy ciemne ciasto.
Wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę .
600 g sera trzykrotnie zmielonego
3 żółtka
80 g cukru pudru
2 cukry waniliowe
skórka otarta z połowy pomarańczy
60 ml soku z pomarańczy
30 g żelatyny
500 ml schłodzonej śmietany 36 %
Sposób wykonania:
Do garnka wlewamy wodę ,gotujemy.
Ustawiamy na nim miskę . Wkładamy do niej żółtka, wlewamy 100 ml śmietany 36 % ,wsypujemy cukry.
Miksujemy na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę .
Zdejmujemy miskę z garnka.
Dodajemy zmielony ser i dokładnie ze sobą łączymy.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
Odstawiamy na chwilę .
Jeden blat ciasta ciemnego wkładamy do tortownicy.
Przykrywamy go połową masy serowej .
Następnie wykładamy na nią żelkę truskawkową .
1 opakowanie śnieżki zmiksowane w 100 ml mleka
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml wody
5 łyżek sera trzykrotnie mielonego
Wykonanie:
Ubitą śnieżkę łączymy z serem. Pod koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Odstawiamy na chwile, a gdy masa zacznie tężeć pokrywamy nią boki i wierzch tortu.