Przepis i sposób przygotowania na: zupa z buraczkami czerwonymi
Kość obgotowujemy ok 1,5 godziny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, marchewki, cebuli, oraz jednym obranym i rozkrojonym na pól burakiem ćwikłowym. Drugiego buraka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki (podałam 2 buraki ale jeżeli są bardzo małe dajemy ich po prostu więcej). Po obgotowaniu, wywar przelewamy przez sitko aby pozbyć się szumowin. Zieniaki obieramy, i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do wywaru, dolewamy wody tak aby było jej ok 3,5 litra, gotujemy, do wrzącej wody dodajemy startego buraka, oraz mrożonkę (moja zawierała kapustę białą, pietruszkę, oraz fasolę szparagową), gotujemy do momentu aż warzywa będa miękkie, przyprawiamy do smaku według uznania, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę.