Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z pęczakiem i grzybami
W garnku rozgrzewam masło i olej, dodaję pokrojony boczek i przez chwilę podsmażam. Następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę, a po chwili rozgnieciony czosnek i smażę mieszając, aż cebula będzie lekko złota.
Do garnka wkładam mięso wołowe i wlewam 2 litry zimnej wody. Całość zagotowuję na dużym ogniu, następnie zmniejszam ogień, dodaję przyprawy i gotuję, aż mięso będzie niemal miękkie.
Dodaję pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę i przez chwilę gotuję. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i dokładnie opłukaną kaszę, mieszam i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaję pokrojone wcześniej ugotowane grzyby wraz z wywarem grzybowym. Jeszcze raz doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Krupnik podaję posypany posiekanym świeżym majerankiem.
*u mnie tradycyjny krupnik jest bez grzybów, pomysł na ich dodanie pochodzi stąd:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/309597/krupnik-z-grzybami-.html