Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z rodzynkami
Kroki postępowania
Zagotuj mleko. Ciepłe wlej do miseczki, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na kilkanaście minut.
Roztop masło. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą mąkę wsyp do miski, przesiej. Dodaj sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Zagnieć ciasto dolewając mleko. Kiedy będzie odchodziło od ręki dodaj stopione masło i wyrabiaj kilkanaście minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Zagnieć ciasto i podziel na 6 równych wałków. Dodaj rodzynki. Zapleć z nich warkocze i odstaw na blaszce na kilka minut.
Przygotuj kruszonkę: Zagnieć 2 łyżki mąki, cukier wanilinowy i 2 łyżki masła aby powstały grudki. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i potrzep kruszonką. Włóż do pieca na 30 min. w temp. 180 stopni
Brązowiutkie chałki wyciągnij, odczekaj aż przestygną i pokrój i plastry.