Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie
- prosty przepis na niedzielny obiad
- mięso marynowane w przyprawach i musztardzie
- polędwiczka wieprzowa pieczona
Przepis na polędwiczkę wieprzową pieczoną jest bardzo prosty. Ważne, by mięso przed włożeniem do piekarnika zostało właściwie zamarynowane. W tym przepisie wykorzystano musztardę jalapeno, czosnek, sól i pieprz, dzięki którym mięso nabrało pożądanej ostrości oraz aromatu.
Kroki postępowania
Umyte i pozbawione błon polędwice wieprzowe przecinamy na pół jeżeli są duże, małe pozostawiamy w całości. Nacieramy mięso suszonym czosnkiem, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą, a następnie każdy kawałek smarujemy musztardą ze wszystkich stron. Do tego dania należy użyć ostrej musztardy. Doprawione mięso odstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wkładamy polędwiczki i obsmażamy na rumiano z obu stron przez 12 minut, pięć minut przed końcem smażenia dodajemy ząbki czosnku i smażymy aż czosnek odda swój aromat i zacznie brązowieć, wtedy usuwamy ząbki czosnku z patelni.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przekładamy na blachę do pieczenia obsmażone polędwiczki wraz z tłuszczem na którym się smażyły i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut.
Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Nie kroimy ich od razu tylko odstawiamy na około 10-15 minut, aby soki w mięsie się związały dzięki temu przy krojeniu z mięsa nie wypłynie sok i pozostanie ono soczyste. Smacznego!