Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne baranki
Przepis na słodkie i kruche wielkanocne baranki z kruszonką, oczkami w postaci rodzynek oraz brzuszkami wypełnionymi słodkim budyniem. To smaczna dekoracja świątecznego stołu, którą pokochają szczególnie najmłodsi domownicy.
Kroki postępowania
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany.
Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gotujemy budyń, przygotowujemy szablon (zarys baranka) oraz kruszonkę.
Na środki baranków (w miejscu brzuszka) wykładamy po około 2 łyżki letniego budyniu.
Baranki idealne na Wielkanoc. Pyszne, mięciutkie z chrupiącą kruszonką. Dzieci były nimi zachwycone!