Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czeskie buchty z mąki razowej

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa,pszenna
35 dag
drożdże świeże
20 gram
cukier brązowy
60 gram
mleko ciepłe
200 ml.
stopione masło
80 gram
powidła śliwkowe
200 ml.
cukier waniliowy
opakowanie
Sklep Prymat
skórka otarta z cytryny
sczypta soli
sok z połowy cytryny
brązowy cukier
4 łyżki
woda
6 łyżek
żółtko jajek
2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Czeskie buchty z mąki razowej

Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 60 gram cukru, połowę mleka i 4-6 łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15min.

Żółtka mieszamy z resztą mleka i ze stopionym masłem. Dodajemy do wyrośniętych drożdży, następnie stopniowo dodajemy mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy wałek, kroimy go na plastry. Z każdego formujemy placuszek i nakładamy na niego porcję powideł, sklejamy jak pączki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejoną stroną do dołu,. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni

Wodę, sok cytrynowy i pozostały cukier gotujemy 10-15 min i powstałym, gorącym syropem polewamy buchty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olla85 05.02.2014 10:15
Coś dla mnie :) Kocham wszelkiego rodzaju bułeczki drożdżowe. Takich jeszcze nie jadłam, wyglądają super :)
Magula 04.02.2014 21:25
nie jadłam jeszcze takich
treonina 04.02.2014 20:41
wyglądają wspaniale!
Grazyna0211 04.02.2014 19:24
ładnie się upiekły
krystyna330 04.02.2014 19:17
ale smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak