Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z kremem waniliowym
Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy suchy mak i ponownie mieszamy.
Tortownicę (Ø 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto, a po środku robimy małe wgłębienie (dołek), co zapobiegnie nadmiernemu wyrastaniu środka ciasta.
Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170-180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem waniliowy:
Mleko podgrzewamy z cukrem, aż się rozpuści, nie zagotowujemy.
Do miski przekładamy dwa żółtka i mieszamy.
Do żółtek dodajemy odrobinę podgrzanego mleka i cały czas ucierając dolewamy małym strumykiem resztę mleka.
Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 10-12 minut cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Odstawimy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy z ekstraktem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i dalej ucieramy.
Ciasto przekrawamy na pół, najlepiej ząbkowanym nożem.
Smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Kremem smarujemy także górę oraz boki i posypujemy odrobiną suchego maku.
Ciasto schładzamy.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!