Przepis i sposób przygotowania na: Pączki cynamonowe w kształcie serca
marmolada do nadzienia
cukier puder do posypania
1 litr oleju
Podgrzewamy mleko
Margarynę rozpuszczamy
Do miski wsypujemy mąkę ,robimy wgłębienie kruszymy drożdze dodajemy trochę cukru i 2-3 łyżki letniego mleka mieszamy i zostawiamy aż drożdze wyrosną.
Do miski jak drożdze wyrosną dodajemy pozostały cukier, cynamon,sol,wbijamy jajka,wlewamy mleko i margarynę.Mieszamy ręką albo mikserem.Ciasto oprószamy lekko mąką
nakrywamy i odstawiamy aż ciasto wyrośnie ,jeszcze raz przerabiamy ciasto aż znowu wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką wałkujemy na grubość 1 cm wycinamy serduszka ,nakrywamy ściereczką aby pączki podrosły.
W rondlu najlepiej niskim i szerokim rozgrzewamy olej wrzucamy pączkowe serduszka stroną która była na górze wkładamy najpierw do oleju ,smażymy .
Paczki po usmażeniu nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem.
POLECAM!!!