Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawinowy chrzan

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chrzan 2 korzenie
słodka śmietanka 3 łyżki
natka pietruszki do dekoracji
wino czerwone 1 łyżka
konfitura żurawinowa 3 pełne łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowy chrzan

Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W zależności czy lubimy ostry chrzan czy łagodny przelewamy go gorącą wodą. Ja przelałam połowę utartego chrzanu (wówczas traci on na ostrości). Obie połowy chrzanu mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy śmietankę, która także łagodzi smak chrzanu. Na koniec dodajemy żurawinową konfiturę oraz wino. Całość dokładnie mieszamy i gotowe. Cenię chrzan za jego przyjemny, a jednocześnie ostry smak. Jego dodatek może urozmaicić każde danie.
Sam w sobie tez może być potrawą. Jego połączenie ze słodką żurawiną daje pyszne danie, obowiązkowe na Wielkanocnym stole!!!! Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.02.2014 00:31
Idealny na święta.
pierniczkowo 01.02.2014 11:20
super, trzeba wypróbować :)
Kolorowa 31.01.2014 21:36
Ojej z winem i żurawinami XD !
wyattearp 31.01.2014 09:44
to lubię do kiełbaski i mięska
Ania321 30.01.2014 23:40
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak