Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jabłka w winie z bakaliami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 1 garść
żurawina suszona 1 garść
rodzynki 1 garść
daktyle 1 garść
śliwki suszone 1 garść
sezam 1 garść
siemię lniane 1 garść
miód 10 łyżek
białe wino 1 butelka
jabłka 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłka w winie z bakaliami

Nie macie pomysłu na szybki i zdrowy deser? Dzisiaj pokażę Wam jak w nieskomplikowany sposób przygotować coś naprawdę smacznego! Składniki macie podanie poniżej, a do przygotowania nie będą potrzebne wielkie umiejętności kulinarne.

Zaczynamy od umycia, przekrojenia na pół i wydrążenia środka z jabłka, następnie cały środek wypełniamy niżej wymienionymi składnikami. Gdy składniki wypełniają już wydrążoną część jabłka, zalewamy całość białym winem i na samą górę łyżką miodu, na koniec dekorując sezamem i siemieniem lnianym.

Tak przygotowane jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut (aż jabłka zrobią się miękkie)

Gotowe i upieczone jabłka można podawać razem z lodami waniliowymi!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 29.01.2014 13:58
Poezja smaku,dodatki obledne!
Romanowka 29.01.2014 12:26
Zdrowy, pyszne deserek!
Dorota_31_ 29.01.2014 11:56
Pyszności deserek
aniagdz 29.01.2014 11:31
ciekawy pomysł na deser:)
Mira85 29.01.2014 11:22
ale pycha,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak