Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany gratin z łososiem pod serową pierzynką
Kroki postępowania
Ziemniaki obrać, przepłukać, następnie obieraczką do warzyw (bądź robotem kuchennym z nakładką do robienia cienkich plasterków) pokroić cieniutkie plasterki.
Połowę sera zetrzeć na cienkich oczkach, drugą połowę na grubych.
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki.
Do foremki nakładać warstwami plasterki ziemniaków tak by plasterek delikatnie nachodził na drugi plasterek, każdą warstwę delikatnie solić. Jak już będzie nałożona 1/3 foremki rozłożyć plasterki czosnku i posypać połową sera startego na cienkich oczkach.
Przykryć foremkę przykrywką bądź dokładnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, posypać serem startym na grubych oczkach i wstawić do piekarnika (do 180 stopni) na jeszcze około 10-15 min (bez przykrycia).
Cebulkę prażoną rozgnieść w moździerzu, wymieszać z serem startym na grubych oczkach.
Gdy ziemniaki będą się piekły 45 min, do piekarnika włożyć blaszkę z łososiem. Piec 5 min.
Po tym czasie wyciągnąć, posmarować majonezem, ułożyć listki natki pietruszki i posypać cebulką z serem.