Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki
Przygotowanie nadzienia do gołąbków: Ryż gotuję ok. 5 minut tak aby był al dente, pozostawiam do ostudzenia. W misce mieszam mięso mielone i podgotowany ryż. Doprawiam do smaku wegetą, solą, pieprzem i Maggi. Z masy mięsno-ryżowej formuję podłużne kulki.
Zawijanie gołąbków: Na każdy liść kapusty kładę porcję mięsa, spłaszczam delikatnie. Następnie składam do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijam w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
Duszenie gołąbków: Gołąbki układam jeden obok drugiego w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Kostki rosołowe rozpuszczam w gorącej wodzie razem z masłem, solą i pieprzem. Gorącym bulionem zalewam gołąbki tak aby zakryć wszystkie gołąbki. Na wierzchu kładę pozostałe liście kapusty. Garnek ustawiam na niewielkim ogniu i duszę pod przykryciem ok. 1 - 1,5 godziny (czas duszenia zależny jest od rodzaju kapusty z jakiej przygotowujemy gołąbki - z młodej krócej dusimy, a ze starej dłużej). Po tym czasie, kiedy gołąbki będą gotowe, zalewam je przecierem pomidorowym wymieszanym z cukrem. Gotuję jeszcze pół godziny.
Moja Babcia podaje gołąbki w tym momencie. Natomiast ja wyciągam gołąbki, odlewam powstały płyn, na którym przygotowuję sos pomidorowy. W kubeczku mieszam mąkę ze śmietaną i niewielką ilością zimnej wody, po czym dodaję do garnka, dokładnie mieszam, ew. doprawiam do smaku i gotuję do zgęstnienia. Do sosu można dodać koncentrat pomidorowy, dzięki czemu wzbogacimy kolor, jednak nie jest to konieczne.
Smacznego :)