Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak cytrynowy z sherry
Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy.
W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej rzepakowy ( głębokie smażenie ).
Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Zlewamy olej z woka.
SOS:
Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.
Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,
Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.
Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.
Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje.
Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso.
Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka.
Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem.
Smacznego!