Przepis i sposób przygotowania na: Bananowa łąka
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180°C.
MASA:
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dokładamy żółtka.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Dokładamy do masy i razem mieszamy. Do całości dokładamy tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy na biszkopt.
PTASIE MLECZKO:
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litry wody. Studzimy.
Mleko ubijamy. Dodajemy cukier , a następnie sok z cytryny. Do puszystej masy wlewamy tężejąca galaretkę. Całość dokładnie mieszamy.
Piankę wylewamy na masę bananową. Całość odstawiamy do zastygnięcia.
WYKOŃCZENIE:
Na piance układamy obrane i pokrojone w plasterki banany.
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze wody. Studzimy.
Lekko tężejącą wylewamy na bananowe plasterki. Odstawiamy do chłodu.
Przełożenie:
Biszkopt, masa bananowa, ptasie mleczko, plasterki banana zalane galaretką.
Ciasto nie należy do zbyt słodkich, zapychających wypieków. Jest lekkie, kwaskowo-owocowe. Doskonałe na letnie, ciepłe dni.