Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana brukselka z czosnkową tartą bułką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brukselka 0,5 kg
woda 3 l
sól do smaku
cukier do smaku
masło czosnkowe 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana brukselka z czosnkową tartą bułką

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści i wykrawamy głąb od spodu. Moczymy kilka minut w lodowatej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Na gotującą się wodę wrzucamy brukselkę i gotujemy 5 minut od momentu ponownego zagotowania. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła czosnkowego i przesmażamy na nim bułkę tartą na złoty kolor. Lekko solimy.Dodajemy roztarte ząbki czosnku. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę polewamy masłem z tartą bułką i podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 16.01.2014 17:20
o, brukselki jeszcze nie robiłam, więc się przyda przepis
lara 16.01.2014 14:46
gotowana brukselka dobrze komponuje się z mięsami
sylwia_sl 16.01.2014 12:43
Uwielbiam brukselkę !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak