Jabłka lodowe

Jabłka lodowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    6 sztuk
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • cukier

    10 dag
  • cukier puder

    2 łyżki
  • świeże maliny

    15 dag
  • lody

    50 malinowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. W garnku zagotować 0,5 l wody z cukrem i kolejno gotować po 3 jabłka przez 5 minut. Powinny być dość miękkie ale nie rozgotowane. Wyjąć je i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na krem. Do wydrążonych w jabłkach wgłębień nałożyć lody, udekorować bitą śmietaną i świeżymi malinami. Podawać zaraz po przygotowaniu. Do syropu, w którym gotuje się jabłka można dodać wanilię, wówczas nabiorą one niepowtarzalnego smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat