Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką i czosnkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 70 dag
suszone śliwki 15 dag
czosnek ząbki 3
miód 1 łyżka
ocet balsamiczny 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Przez całą długość schabu wyciąć trzy dziury i nafaszerować je suszonymi śliwkami.
Krok 1 - Schab ze śliwką i czosnkiem foto
2
Schab natrzeć solą, obsypać pieprzem, ząbki czosnku zetrzeć na tarce i natrzeć nimi schab, a na końcu obsypać go majerankiem. Można jeszcze dodatkowo obłożyć schab plasterkami czosnku. Tak przygotowane mięso włożyć w rękaw do pieczenia i odstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Schab ze śliwką i czosnkiem foto
3
W międzyczasie w kąpieli wodnej wymieszać miód z octem balsamicznym.
Krok 3 - Schab ze śliwką i czosnkiem foto
4
Po upływie 30 min polać mięso sosem i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 4 - Schab ze śliwką i czosnkiem foto
5
Mięso piec 60-90 minut.
Krok 5 - Schab ze śliwką i czosnkiem foto
6
Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso ładnie się zarumieniło.
Krok 6 - Schab ze śliwką i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 17.01.2014 08:33
same pyszności podano
aginaa 15.01.2014 08:20
lubie taki schabik
Wiesława1 15.01.2014 07:12
mięsko -rewelacja
Luki 15.01.2014 06:57
świetnie przyrządzone mięsko
krystyna330 14.01.2014 23:25
bardzo apetycznie wygląda
Renataj 14.01.2014 22:19
Taki domowy schabik jest o niebo lepszy od sklepowego. I jeszcze ten dodatek śliwek - Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak