Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśny jabłecznik imbirowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
jaja 2
masło 250 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
jabłka 1,5 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,5 szklanki
cytrynka 0,5
imbir 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśny jabłecznik imbirowy

Z mąki, cukru, masła, jajek, śmietany i proszku zagniatamy ciasto i w wkładamy do lodówki na ok godzinę. Obrane jabłka bardzo drobno kroimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, imbirem i sokiem z połowy cytryny. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Jedną częścią wykładamy blachę i nakłuwamy. Posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Pieczemy w 180°C ok 50 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub słodką kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 13.01.2014 21:00
jaką kruszonką posypuje się ciasto upieczone ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak