Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec - Zawijaniec

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa
mak 300 gram
miód 150 gram
cukier 100 gram
rodzynki 100 gram
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
jaja 2
woda 1 szkl
mleko 1 szkl
ciasto drożdżowe:
mąka 300 gram
cukier 100 gram
masło 80 gram
jajko 1
żółtko jajek 1
mleko 100 ml
drożdże 15 gram
sól
lukier
cukier puder 4 łyżki
skórka pomarańczowa do ozdoby
woda 1 (wrząca)
orzechy włoskie 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec - Zawijaniec

Najpierw przygotuj masę makową.
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
W jednym garnku umieść mleko, wodę i mak. Całość zagotuj.
Odstaw na około pół godziny, po czym odcedź i ostudź.
Sparzony mak zmiel dwa razy.
Dodaj posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i część cukru.
Następnie ubij za pomocą miksera jaja i pozostał cukier.
Ubite jaja i mak z bakaliami połącz w jednolitą masę.

Masło rozpuść w małym rondelku lub kuchence mikrofalowej.
Przesianą mąkę umieść w misce, w niej zrób dołek, umieść w nim drożdże i zalej ciepłym mlekiem.
Zamieszaj i odstaw na krótką chwilę. Następnie dodaj cukier, jedno jajko roztrzepane razem z żółtkiem, a także odrobinę soli. Zamieszaj. I dodaj roztopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie jednolitą masą. Wierzch oprósz mąką, miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto przerób i podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj na niezbyt cienki prostokątny płat. Na tym płacie rozsmaruj wcześniej przygotowany mak i całość zwiń roladę. Tak przygotowaną roladę zawiń w pergamin. Tak samo postępuj z drugim kawałkiem ciasta.
Makowiec piecz w temperaturze około 160 stopni przez około 50 minut.

Z wody i cukru pudru przygotuj lukier i rozsmaruj go na wystudzonych makowcach.
Wierzch możesz przyozdobić skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 13.01.2014 19:45
Fajne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak