Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza ze świeżą rukolą

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąki pszennej typ 650 500 g
drożdży instant 1 łyżka
soli 1 łyżeczka
słodkiej śmietany 12 % 1/2 szk
ciepłej wody 2/3 szk
Dodatki:
( ilość na pizzę według uznan
cebula
cukinia
kiełbasa szynkowa
ser żółty
zioła włoskie
\"ognista mieszanka przypraw\"
sos
koncentratu pomidorowego 5 łyżek
soli morskiej 1/3 łyżeczki
ketchup 1/2 szk
olej 5 łyżek
rukola

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze świeżą rukolą

Do miski wsypać mąkę, sól i drożdże i wymieszać. Wlać wodę wymieszaną ze śmietaną i lekko wymieszać, potem dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miseczki przełożyć koncentrat i ketchup, dodać sól i przyprawę i wymieszać sos. Zostawić do przegryzienia się smaków. Przygotować wszystkie dodatki do pizzy czyli obrać, umyć i pokroić cebulę i paprykę, kiełbasę pokroić w półplasterki, pomidory odsączyć z zalewy i pokroić, cukinię pokroić w cienkie plasterki a ser zetrzeć na tarce. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na 4 części i rozwałkować na cienkie placki a potem ułożyć je w blaszkach lub na talerzach ceramicznych oprószonych mąką. Każdy placek posmarować sosem zostawiając trochę wolnego brzegu i na sos nakładać dodatki do pizzy. Na koniec posypać ziołami włoskimi i ognistą mieszanka przypraw. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą i polać ketchupem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 13.01.2014 13:15
Zewa narobiłaś mi smaka na dobrą pizzę :)
agnieszka214 13.01.2014 10:07
smak wiosny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak