Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka drożdżowo-kruche
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 margaryny
-10 dag drożdży
- proszek do pieczenia
- 4 jajka
- ½ szklanki mleka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 10 dag cukru
Marmolada:
- 1 kg jabłek
- ½ kg cukru kryształu
- 1/4 szklanki octu
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotowujemy marmoladę. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy cukier i ocet. Mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin. Jabłka smażymy najpierw pod przykryciem, aż się rozpadną, a później 4 godziny bez przykrycia. Gdy marmolada zgęstnieje i ściemnieje, wkładamy do słoików i zakręcamy.
Mleko lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, 5 łyżek cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margaryny mieszamy z mąką, dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiamy gęste ciasto, pozostawiamy chwilę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je i wykrawamy paseczki szer. 10 cm. Smarujemy marmoladą, zwijamy rulonik i kroimy jak kopytka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temp 180 C.