Cytrynowo-ziołowe udka

Cytrynowo-ziołowe udka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartka z kurczaka

    4 szt.
  • cytryna

    1,5 szt
  • oliwa

    80 ml
  • sól

    2 łyżeczka
  • rozmaryn Prymat

    2 łyżka
  • musztarda dijon

    1 łyżka
  • tymianek

    2 (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka.

Przygotować marynatę.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę i musztardę - dokładnie wymieszać. Dodać zioła, jeśli nie macie świeżego tymianku, użyjcie suszonego z torebki.



Marynatą zalać i dokładnie natrzeć mięso - odstawić przynajmniej na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka.
Na udkach układamy plasterki cytryny.

Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rafał10

10.01.2014 14:26
łatwe i pyszne!

zChatyNaKoncuWsi

10.01.2014 13:00
Wyglądają pysznie, nigdy nie robiłam kurczaka z cytryną

2milutka

10.01.2014 12:55
rewelacyjne muszą być..

sanielcia

10.01.2014 12:21
wyglądają obłędnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat