ZUPA KARTOFLANKA

ZUPA KARTOFLANKA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    10 sztuk
  • marchewka

    2 sztuki
  • cebula

    1
  • pietruszka

    1 sztuka
  • mąka

    1 i 1/2 łyżki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • natka pietruszki suszona

    1/2 pęczka
  • przyprawa do potraw

    1/2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewkę (1 sztukę), cebulę, pietruszkę kroimy w kostkę. Zalewamy wrzątkiem ( 3 litry). Dodajemy masło i sól.
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Drugą marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do garnka w momencie gdy zacznie się gotować.
Rozpuszczamy margarynę i zsypujemy z mąką - robimy zasmażkę.Gdy będzie rumiana wlewamy około 400 ml wody i mieszamy. Gdy gotujące się warzywa są miękkie wlewamy zasmażkę.
Na koniec siekamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

basik00

17.12.2011 00:49
super

szajba2

23.05.2011 16:06
kartoflanka dobra z wieczora dobra też z ranka

Barbara55

03.05.2011 16:46
lubię taką zupę

kielcok1

19.04.2011 16:13
taka zupa najlepsza

rakow2

22.01.2011 15:15
dobra zupa

Zofia12

23.08.2010 07:49
lubię takie proste przepisy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat