Knedel ziemniaczany z mięsem :

Knedel ziemniaczany z mięsem :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gotowane mięso ( ja użyłam z kurczaka i warzyw z zupy bo to miałam ), sól

  • cebula

    1 szt.
  • masło

    1 łyżka
  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kg
  • mąka

    1-1,5 szklanki
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta przy formowaniu knedla ) .Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć farsz . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania wody po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .Podawać polany podsmażoną na oleju z masłem na złoto cebulką .

Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka/picola

25.07.2011 18:12
nie jadłam takich knedli

Jolanta40

17.05.2011 09:29
smakowite

Izabela/bella81

14.10.2010 08:21
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat