Bigos z dodatkiem suszonej śliwki

Bigos z dodatkiem suszonej śliwki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiszonej kapusty

    4 kg
  • duże mostki wieprzowe

    4
  • wędzonego boczku

    1 kg
  • cienkiej kiełbasy ( toruńska )

    1 kg
  • łopatki wieprzowej

    1,3 kg
  • cebule

    3
  • ząbków czosnku

    5
  • suszonych grzybów

    2 garście
  • suszonych śliwek

    2 garście
  • koncentratu pomidorowego

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz ostry do smaku

  • słodka papryka do smaku

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskieg

  • kilka ziaren jałowca

  • przyprawa do bigosu

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę jeśli jest grubo pokrojona można posiekać a jeśli jest mocno kwaśna lekko przepłukać. Potem kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i podgotować. W drugim garnku umieścić umyte mostki, zalać wodą i ugotować do miękkości, gdy się zagotują dodać sól do smaku, ziele i liść laurowy. Ugotowane mostki przestudzić i obrać mięso. Grzyby namoczyć w osobnym naczyniu w ciepłej wodzie, potem je podgotować. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Łopatkę po umyciu i osuszeniu pokroić w sporą kostkę, kiełbasę tak samo pokroić w kostkę. Ugotowaną kapustę przestudzić, odlać część wody, dolać potrzebną ilość wywaru z mostków, liście laurowe, ziele i jałowieć. Potem dodać grzyby ( można też dolać trochę wody z gotowania grzybów ). Mięso podsmażyć z cebulą, potem podsmażyć boczek i kiełbasę. Garnek z kapustą postawić na ogniu i dalej gotować. Dodać podsmażone mięso i śliwki ( można dać później ale ja wolałam aby się rozgotowały i pozostał ich smak ), potem dodać boczek i kiełbasę i dalej gotować około 15 minut. Potem dodać resztę przypraw i koncentrat oraz mięso z mostków i bigos gotować na małym ogniu około godziny od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności podlać wywarem i jeszcze doprawić. Gotowy bigos odstawić do wystudzenia a potem znowu go zagotować i ewentualnie doprawić. Na trzeci dzień znów bigos zagotować. Część bigosu można przełożyć do słoików a część zjeść na bieżąco. Bigos im więcej razy odgrzewany tym będzie lepszy. ( mój jest trzy dniowy )

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eMMe

08.01.2014 17:14
Mmm lubię bigos ze śliwkami suszonymi:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat