Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i dodając podgrzane ciepłe mleko zarabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Farsz:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy kasza i cebula wystygną, wymieszać je razem, dodać twaróg, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać małe kwadraciki lub jak ktoś woli wykrawać szklanką kółka i na każdy kwadracik lub kółko nakładać porcję farszu i lepić pierogi.
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się osolonej wody i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować jeszcze 2 min.
Gotowe pierogi podawać od razu po ugotowaniu posypane podsmażoną cebulką.