Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    100 g
  • mąka

    400 g
  • mleko

    0,25 l
  • cukier

    100 g
  • olej

    0,08 l
  • jajka

    2 szt
  • marmolada

    400 g
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży, małej ilości mąki, mleka i cukru przygotować rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z przesianą mąką, ciepłym mlekiem i wanilią.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, starannie ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto po wyjęciu na stolnicę lekko rozwałkować na grubość 1 cm, nadając kształt koła, a następnie pokrajać promieniście w równe trójkąty.

W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć marmoladę i zwinąć, formując rogaliki.
Rogaliki położyć na wysmarowanej blasze do powtórnego wyrośnięcia przez 15 minut.

Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Smakosz6

28.10.2011 10:58
mniam

czekoladka_m

27.08.2011 09:49
są pyszne!!!

ZEWA

27.04.2011 16:48
robię podobnie

Koper

01.10.2010 10:00
takie jak w dzieciństwie się jadło :)

buksiak12

12.09.2010 17:53
pyszności

buksiak12

12.09.2010 17:53
pyszności

buksiak12

12.09.2010 17:53
pyszności

Dorota71

12.09.2010 17:34
super

Dorota71

12.09.2010 17:34
super

Emilia22

12.09.2010 17:18
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat