Królewiec

Królewiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto miodowe:

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    15 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • miód

    3 łyżki
  • Biszkopt

  • jaja

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanka
  • mąka

    3/4 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • krem budyniowy

  • mleko

    1/2 l
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    1/2 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna

    10 dag
  • kakao

    5 dag
  • cukier puder

    12 dag
  • mleko

    3 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królewiec
Z podanych składników zagniatamy ciasto miodowe. Dzielimy na pół i pieczemy dwa placki. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Królewiec
Biała ubijamy na sztywno, stopniowo ubijając wsypujemy cukier, żółtka. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Królewiec
1/2 szklankę mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym (ja dodałam prawdziwą wanilię). Mieszamy. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy aż budyń zgęstnieje.
Masło ucieramy na puch, dodajemy do niego zimny budyń, ucieramy.
Krok 4 - Królewiec
Kremem przekładamy ciasto.
Krok 5 - Królewiec
Ciasto przekładamy: ciasto miodowe-1/2 część kremu-biszkopt-1/2 część kremu-ciasto miodowe-polewa czekoladowa.

Polewa czekoladowa: margarynę roztapiamy, dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy. Gorącą polewę wylewamy na ciasto.
Krok 6 - Królewiec
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

09.04.2014 08:40
rewelacyjne ciacho na każdą okazje

Kasiaaa

30.03.2014 12:05
Mmm pychota:):):)

magda1976

07.03.2014 21:27
super ciasto

kaprysiek

04.03.2014 13:10
Przepyszne, mam pytanie, jak się robi spis składników, że jest dwukropek i potem podane składniki na to coś, np ciasto miodowe i potem wyszczególnione?

Jastinka

02.03.2014 20:31
świetny pomysł na ciasto

AGNIESZKA144

24.02.2014 13:18
bardzo dobre ciacho

agnieszka131919

17.01.2014 10:18
wypróbowałam to ciasto i jest pyszne

IZABELA29

13.01.2014 19:59
robiłam ,bardzo dobre ciacho

stokrotka

11.01.2014 00:16
wspomnienie dzieciństwa

aginaa

08.01.2014 07:11
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat