Przepis i sposób przygotowania na: Pysznotka
40 dkg mąki
20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
amoniak
śmietana
Zarobić ciasto, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na blachę, posmarować powidłem (śliwkowym, wiśniowym do wyboru), wyłożyć na to pianę.
Piana:
6 białek
30 dkg cukru pudru (można go zastąpić cukrem kryształem)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piec w temperaturze ok 170 stopni
Masa:
mleko
13 dkg cukru kryształu
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
masło
200 ml mleka zagotować. W pozostałej części wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wlać do wrzącego mleka, gotować ciągle mieszając ok 2 minuty. Wystudzić i połączyć z masłem.