Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka półkruche - trzy cytryny
Przesianą mąkę drobno posiekać z masłem (ja użyłam rozdrabniacza:)), następnie dodać przesiany cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, wymieszać łyżką. Zrobić "dołek" wbić jajko, dodać żółtko, śmietanę i skórkę cytrusową, dokładnie zagnieść. Cisto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać wzory - w mojej wersji ciasto wylądowało w maszynce do ciasteczek i wychodziły piękne kwiatuszki:)
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każde wysmarować białkiem i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 10-15 minut (aż do lekkiego zrumienienia).
Przygotować lukier - wymieszać ok 0,5 szklanki cukru pudru z 2-3 łyżeczkami soku z pomarańczy.
Na ostudzone ciasteczka nakładać lukier i posypywać kolejno skórką z pomarańczy, limonki i cytryny.
Ciasteczka smakują rewelacyjnie i przepięknie się prezentują :)