Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa w cukrze - ucierana
Kroki postępowania
Można zbierać skórki przez kilka dni i trzymać w lódówce, aby na raz zetrzeć większą ilość albo na bieżąco ścierać ze zjadanych pomarańczy.
Do utartej skórki dosypać cukier w proporcjach 1 część startej skórki : 1,5-2 części cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż skórka puści sok.
Można stopniowo uzupełniać słoiczek świeżymi porcjami skórki.
Po 24h w lodówce można zalać wszystko spirytusem lub lekko zakwasić sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne.
Tak przygotowana skórka w cukrze przechowuje się w lodówce przez wiele miesięcy (nabierać porcję zawsze czystą łyżeczką!) - można też zamrozić niewielkie porcyjki np. w pojemniczkach silikonowych na kostki lodu.