Chicken liver Pie

Chicken liver Pie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz watróbkowy:

  • świeżej wątróbki drobiowej

    700 g
  • duże cebule

    3
  • pieczarek

    250 g
  • puszka obranych i pokrojonych pomidorów

    400 g
  • koncentratu pomidorowego

    3-4 lyzki
  • wieksze zabki czosnku

    2
  • mąki pszennej

    1-2 lyzki
  • sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek., sos sojowy, papryka, oregano, troche soku z cytryny, lyzeczka cukru, chilli

  • puree

  • duze garści starkowanego, żółtego sera

    2
  • krojonej marchewki z puszki

    200 g
  • sól, pieprz, odrobina galki muszk, i curry, papryka

  • puree ziemniaczane

    2,5 szklanki
  • śmietana 18-procentowa

    150-200 ml
  • oliwa z oliwek

    3 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę moczymy w zimnej wodzie, kilkakrotnie ja zmieniając, do momentu, az woda będzie czysta, nastepnie odsaczamy, osuszamy recznikiem papierowymi kroimy na drobne czesci. Cebule, czosnek i pieczarki obieramy, cebule myjemy i kroimy na pólpiórka, pieczarki na pólplastry, a czosnek przeciskamy przez praske. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, po czym odsaczamy ja (w miare możliwości) z tluszczu i przekladamy do rondla. W razie potrzeby dolewamy odrobine oleju na patelnie i wrzucamy pieczarki, odparowujemy i przekladamy do rondla. Pokrojona wątróbkę, posypujemy maka, delikatnie mieszamy i wrzucamy na rozgrzany olej ( w razie potrzeby dolac wiecej tluszczu), smażymy wątróbkę, do momentu az zacznie zmieniac kolor, po czym dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek, wszystkie przyprawy, mieszamy i przekladamy do rondla, w którym znajduja się pozostale składniki. Zagotowujemy farsz, i dusimy, do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane. Trwa to ok. 10-13 minut. Do natłuszczonej formy wkladamy warstwe farszu z watróbka. Marchewke z puszki odsaczamy z zalewy i zostawiamy kilka kawalków do dekoracji. Puree wrzucamy do miski (ziemniaki można lekko podgrzac, ja dodaje jeszcze cieple, świeżo przygotowane puree), dodajemy śmietanę (lub jogurt), duza garść tartego sera, przyprawy i dobrze mieszamy, do polaczenia się składników. Na koniec wrzucamy marchewke i delikatnie mieszamy. Gotowe puree kładziemy partiami na wierzch farszu i delikatnie rozsmarowujemy do wyrównania powiechrni. Na koniec dekorujemy marchewka, posypujemy pozostałym żółtym serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut. Temperatura pieczenia to 200-220 stopni. Na 5 minut przed zakonczeniem pieczenia, najlepiej jest podwyższyć temp. do 220, aby podrumienic nieco nasza zapiekanke. Mozna dac nieco wiecej sera na wierzch zapiekanki, jego smak bedzie wtedy bardziej wyczuwalny

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

smakoszek

09.10.2011 09:21
bardzo ciekawe danie

eli_555

03.06.2011 23:20
Pracochłonne ale pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat