Kurczak z dynia w sosie pomidorowym

Kurczak z dynia w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duze udzce kurczaka

    2
  • duże cebule

    2
  • ząbki czosnku

    2
  • miazszu dyni

    300 g
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki

    400 g
  • syropu z anasa z puszki

    6 lyzek
  • koncentratu pomidorowego

    2 lyzki
  • cukru brazowego (lub bialego),

    1 lyzka
  • sok z cytryny

    1 lyzka
  • bulion

    1/2 kostki
  • olej

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, usuwamy nadmiar tluszczu, osuszamy recznikiem papierowym i nacieramy solidnie przyprawa do kurczaka. Odstawiamy na conajmniej godzine do lodówki. Warzywa obieramy i myjemy. Krazki ananasa kroimy na drobne czastkeczki. Dynie kroimy na cieknie, prostokaty, papryke w slupki, cebule w cwiercpiórka ( cebule przekrajamy wzdluz na pol, potem jeszcze raz, przez srodek, az utworza sie 4 czesci i wtedy kroimy w piorka), czosnek w kosteczke. Bulion podgrzewamy i w goracym rozpuszczamy koncentrat, cukier, czosnek, kilka kropel sosu sojowego, sok z cytryny, pieprz, sól, papryke. Na patelni rozgrzewamy ok 3 lyzki oleju i podsmazamy porcje kurczaka z kazdej strony, na zloty kolor, po czym odsaczamy z tluszczu i przekladamy do duzego rondla (uzywam duzej patelni z pokrywka), zalewamy przyprawionym bulionem i dusimy na mniejszym ogniu przez ok 15 minut. Na patelni, na ktorej podsmazalismy kurczaka, podsmazamy warzywa ( lekko je doprawiajac vegeta, sola, pieprzem, sosem sojowym i papryka), tak az warzywa zaczna delikatnie mieknac (10-15 minut, w zaleznosci od temp smazenia). Przechylamy patelnie, tak aby tluszcz splynal na dol patelni, odsaczamy warzywa z tluszczu i przenosimy je do rondla, w ktorym jest kurczak. Warzywa z kurczakiem zagotowujemy, dodajemy pomidory z puszki, syrop z ananasa i czastki ananasa, doprawiamy sosem sojowym (ok 1-2 lyzki), vegeta, pieprzem, chilli, czosnkiem granulowanym. Gotujemy przez kolejne 30-35 minut na malym ogniu, az warzywa beda miekkie a tuz przed zakonczeniem dodajemy oregano i kosteczki czosnku, doprawaimy do smaku. Pamietamy, ze potrawe dusimy na niewielkim ogniu. Danie jest na prawde smaczne, znakomite z ryzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

edula

01.10.2014 10:27
czy można udka zastąpić piersią z kurczaka ? i pokroić ją w kawałki

Małgorzata77

11.07.2011 08:34
Dynia świetnie się sprawdza z kurczakiem i z innymi mięsami. Smaczne!

ewelina/bunia

20.02.2011 21:09
dobre

justyna111

17.09.2010 16:18
pycha

Lidia11

17.09.2010 14:46
super

wedith1

12.08.2010 09:45
Apetyczny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat