Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki bakaliowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jaja 3 sztuki
masło 25 dag
mleko 1/2 szklanka
miód 1/2 l
cukier 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
skórka pomaraźczowa 5 dag
migdały płatki 10 dag
lukier
orzechy włoskie 10 dag
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki bakaliowe

Kroki postępowania

1
Miód, cukier oraz masło lekko podgrzewamy do całkowitego połączenia. Studzimy. Stopniowo wlewamy mleko wymieszane z sodą, mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy sól, przyprawę piernikową. Na koniec bakalie. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy w chłodne miejsce na około 4 tygodnie.
Krok 1 - Pierniczki bakaliowe foto
2
Ciasto rozwałkowujemy (na podsypywanie ciasta zużyjemy dodatkowo około 1/2 kg mąki). Wykrawamy pierniczki. Pierniki przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Krok 2 - Pierniczki bakaliowe foto
3
Pierniczki lukrujemy wg uznania.
Krok 3 - Pierniczki bakaliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.04.2014 07:50
super pomysł
kaprysiek 05.03.2014 13:18
Bardzo lubię wszelkie pierniczki, a te wydają się po prostu rewelacyjne
Katarzyna/kate1980 31.12.2013 19:10
świetnie wyglądają
dziewczyna_z_kodeksem 31.12.2013 16:41
wyglądają cudownie
Monika58 30.12.2013 22:04
smaczne pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak