Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort z masą cukrową

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja
10 sztuk
mąka
2 szklanki
cukier
2 szklanki
mąka ziemniaczana
1 szklanka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
śmietana kremówka
750 ml
cukier puder
3 łyżki
cukier waniliow
1 opakowanie
brzoskwinie
1 puszka
herbata
1 szklanka
alkohol
100 ml
dżem porzeczkowy
1 słoik
jajko
1 sztuka
cukier
4 łyżki
margaryna
12,5 dag
cukier puder
60 dag
glukoza
50 g
aromat pomarańczowy
1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą cukrową

Kroki postępowania

1
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka jaj miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej mąki i proszek do pieczenia( wcześniej przesiane). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy do niej ubitą pianę z białek i mieszamy składniki. Masę przekładamy do dużej tortownicy( lub dwóch mniejszych) i pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu blaty kroimy na 4 części. Przygotowujemy poncz ze słodkiej herbaty i alkoholu( w przypadku tortu dla dzieci używamy samej herbaty, bez alkoholu). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. pod koniec dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie niewielką ilością masy.
Krok 1 - Tort z masą cukrową foto
2
Przykrywamy blatem, nasączamy ponczem, smarujemy masą. Następnie układamy trzeci blat, który nasączamy ponczem i również smarujemy resztą masy. Wierzch delikatnie nasączamy. Jajko ubijamy z cukrem na parze. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy jajecznej. Masą maślaną smarujemy wierzch i brzegi tortu. Tort odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę zalewamy wodą, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do rozpuszczenia i dodajemy margarynę, następnie glukozę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masa nie powinna się zagotować. Następnie dodajemy aromat. Później porcjami dodajemy cukier puder i mieszamy, a następnie wyrabiamy masę. W miarę potrzeby dodajemy więcej cukru pudru lub margaryny.
Krok 2 - Tort z masą cukrową foto
3
Masę rozwałkowujemy i układamy na torcie. Dowolnie ozdabiamy.

Smacznego :)
Krok 3 - Tort z masą cukrową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 29.07.2014 18:09
na pewno byl pyszny
olkaaa 21.01.2014 07:58
łanie wygląda
ppaulina 09.01.2014 16:10
cudny :)))
monika141 01.01.2014 17:03
bardzo ładny torcik
probofka 30.12.2013 16:54
śliczny taki skromny
IKrakowianka 30.12.2013 16:28
wyszedł pięknie :)
dada 30.12.2013 12:38
przepiękny torcik
Pani Domu 30.12.2013 08:35
śliczny tort
adelajda 30.12.2013 06:10
tort jest bardo ładny
Poison1988 30.12.2013 00:19
przepiękny ;) uroczy i dostojny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak