Wieniec z kawowa nuta

Wieniec z kawowa nuta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maki (250ml szklanka),

    2 szklanki
  • cukru pudru

    1 szklanka
  • żółtka

    4
  • bialka (ubite na sztywno ze szczypta soli i z 3 lyzkami cukru pudru)

    4
  • margaryny lub masła

    125 g
  • proszku do pieczenia

    2 lyzeczki
  • cukru wanilinowego

    2 lyzeczki
  • kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 lyzeczkach wrzącej wiody i z lyzeczka cukru pudru

    3 lyzeczki
  • aromat rumowy

  • lukier

  • mleka

    1 lyzka
  • cukru pudru

    4 lyzki
  • kawy rozpuszczalnej

    1/2 lyzeczki
  • aromat waniliowy

    kilka kropli
  • aromat rumowy

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margaryne podzielic na mniejsze czesci i rozmiękczyć ( można na 20 sek podgrzac w mikrofali). Trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dobrej jakości) rozpuścić w 2 lyzeczkach goracej wody z dodatkiem 1 czubatej lyzeczki cukru pudru. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Margaryne utrzec z cukrem pudrem na gladka, puszysta mase, miksowac dalej, dodając po jednym żółtku. Nastepnie dodawac do masy make – stopniowo, po jednej łyżce i zmiksowac do jednolitego polaczenia się składników. Ubic bialka na sztywno, ze szczypta soli i 3 lyzkami cukru pudru. Bialka połączyć używając miksera, z pozostałym ciastem, dodac aromat waniliowy. Forme do wienca, wysmarowac tluszczem i posypac maka. Do formy wlac 2/3 masy ciasta, a pozostale 1/3 dokladnie wymieszac z rozpuszczona kawa i aromatem rumowym. Mase z kawa, wlewac przez srodek jasnego ciasta, miedzy kominem, a zewnetrzna czescia formy, tworząc okrag dookoła komina. Nastepnie lekko wymieszac obie masy widelcem lub lyzka. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjac i ostudzic. Ciasto dobrze jest zrobic wieczorem, ponieważ najlepiej smakuje na 2 i 3 dzien. Po ostygnieciu, najlepiej nazajutrz, polukrowac. Łyżkę mleka wlac do szklanki, podgrzac w mikrofali przez ok. 25 sekund, az do zagotowania. Do mleka dodac kawe, aromat i cukier, utrzec, do rozpuszczenia składników. Jeszcze ciepla polewa polewamy ciasto. Jeżeli lubicie polewe, na ciescie, sugeruje zrobic lukier z podwójnej porcji składników.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caroline1983

11.03.2012 18:22
fajny smak :)

ana00

07.05.2011 11:54
musi być pyszny :)

FAFIK

20.03.2011 21:04
Super przepis!

Jolanta40

28.02.2011 20:06
ale pyszne

wedith1

25.10.2010 06:53
ŚWIETNE MASZ TE CIASTA!

Ewa104

05.08.2010 18:31
Przepyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat