Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rybka z makiem
Mleko podgrzewamy ,aby było letnie .Do miski wkładamy drożdże świeże ,wlewamy mleko ,dodajemy łyżkę cukru i troszkę mąki ,tak by nam wyszła konsystencja gęstej śmietany .Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie dodajemy jaja , stopioną margarynę , resztę cukru , mąkę i wyrabiamy , gdy ciasto odchodzi od ręki , zanim znów je odłożę do wyrośnięcia ,wałkuję i składam przez 15 min ,dzięki temu uzyskujemy dobrze napowietrzone ciasto .Takie znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1h w ciepłe miejsce .
W tym czasie do garnka wlewamy mleko i wsypujemy mak ,podgrzewamy ,aż całkiem wchłonie się mleko , mak ma być suchy ,czyli dobrze odparowany
Studzimy i mielimy 3 razy .
Margarynę ucieramy na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem .
Teraz dodajemy po troszku maku i nadal ucieramy .
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach ,dodajemy do maku .
Orzechy i migdały rozdrobniłam w malakserze i dodałam do masy makowej , do tego miód ,skórka pomarańczy.Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy z masą makową.
Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość ok 1cm wycinamy kształt rybki dwa takie same ,na jeden układamy mak ,zostawiając brzegi ok 2 cm drugim przykrywamy i widelcem zlepiamy ,robimy oczko i płetwy z ciasta
Odstawiamy na chwilkę by podrosło , pieczemy w tem 170 st ok 20 min.
Mi wyszły 3 szt .