Przepis i sposób przygotowania na: Kutia
2.Mak zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie odcedzić i przepuścić 2 razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Rodzynki i suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie;
3.Pszenicę połączyć z makiem, osusznymi z wody rodzynkami oraz posiekanymi suszonymi owocami i orzechami, dodać skórkę pomarańczową.
4.Miód lekko podgrzać i rozcieńczyć ze śmietanką, połączyć z masą pszenno-makową. Wymieszać dodać rum lub aromat rumowy, spróbować czy słodycz kutii nam odpowiada, jeśli nie, dosłodzić; My wolimy mniej słodką dlatego ilość miodu/ cukru są orientacyjne;Przechowywać w lodówce;
Ps. Kutia najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień; Smacznego!