Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy z mięsem drobiowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
ziemniski 75 dag
mąka pszenna 30 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
śmietana 1 łyżka
jajko 2 szt
sól do smaku
Farsz:
udka z kurczaka 3 szt
marchewka 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 szt
olej do smażenia
słonina 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy z mięsem drobiowym

Ziemniak obrać i ugotować. Zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Udka ugotować razem z marchewką. Obrać z kości i mięso z marchewką zmielić. Cebulę obrać i lekko podsmażyć na oleju. Wszytkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki długości 3 cm, formujemy z nich okrągłe placuszki, kładziemy na nie po łyżeczce farszu, zlepiamy ciasto nad farszem i formujemy kuliste pyzy. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3 min. Słoninkę kroimy w kostkę i topimy na patelni i polewamy po pyzach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 12.01.2014 12:16
bardzo lubię pyzy:)
Megg 05.12.2013 20:05
smaczny obiadek
JOANNA16 03.12.2013 21:46
pychota))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak