Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna w sosie z jaglanymi kopytkami
KOPYTKA:
Kaszę zalewamy wodą , dodajemy masło oraz odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż woda wyparuje , a kasza zacznie się rozgotowywać.
Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej dodajemy jajko , mąkę oraz przyprawy.
Dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosypujemy jeszcze mąkę ) i formujemy wałki.
Każdy wałek układamy na stolnicy i kroimy na kopytka.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
Odcedzamy , odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przed podaniem będziemy je podsmażać na maśle.
MIĘSO:
Z miodu , piwa , brandy , kminku i jałowca przygotowujemy marynatę.
Oczyszczone mięso wkładamy do marynaty , dokładnie obtaczamy i zostawiamy w niej najlepiej na całą noc (im dłużej ,tym intensywniejszy smak zyska później mięso).
W trakcie marynowania obracamy naszą dziczyznę kilka razy, tak by marynata mogła z każdej strony „wgryśc” się w mięso.
Po wyjęciu nacieramy solą i pieprzem.
Kroimy w średniej grubości plastry.
W dużej gęsiarce roztapiamy smalec , wkładamy nasze mięso ( * każdy plaster wkładamy osobno , rozdzielając je , gdyż po włożeniu całego mięsa naraz puści za dużo soku , temperatura tłuszczu spadnie i mięso zamiast się smażyć zacznie się dusić w soku) i opiekamy z każdej strony.
Zalewamy pozostałą marynatą i na wolnym ogniu dusimy nie dopuszczając do przypalenia.
Co jakiś czas obracamy , sprawdzając czy mięso się nie przypala ( jeśli w gęsiarce znajduje się zbyt mało sosu podlewamy naszym gorącym bulionem warzywnym ).
Dusimy do miękkości ( ok. 60-90 minut ).
Ok. 15 minut przed końcem duszenia podlewamy sokiem jabłkowym i dodajemy pokrojone w plastry jabłko oraz gruszkę.
Sok dokładnie rozprowadzamy.
Niewielką ilość sosu odlewamy do osobnego naczynia i rozprowadzamy z kwaśną śmietaną.
Powoli wlewamy z powrotem do gęsiarki.
Gotujemy jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu i doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z przygotowanymi wcześniej , odsmażonymi na masełku kopytkami.
Smacznego!