Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie drożdżówki z makiem
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką ( ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn ). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1 - 1,5 h ). Po wyrośnięciu jeszcze raz dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza ( ciasto w przekroju powinno być gładkie )
Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o szerokości około 4 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Trzonkiem noża lub drewniana łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, tak aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, ale nie na długo, na około 10 - 15 minut. kiedy lekko podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut.
Smacznego :)