Przepis i sposób przygotowania na: „Snikers”- ciasto
Ciasto inspirowane smakiem popularnego batonika składa się z placków miodowych przekładanych masą maślano-budyniową oraz warstwą toffi oraz orzechów. W przepisie do masy orzechowej użyj grubo zmielone orzechy włoskie, laskowe i ziemne.
Na blachę o wymiarach ok. 25x35 cm.
CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać cukier, proszek, sodę i wymieszać. Dodaj, jajko, miód, margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Bułką tartą wysypać blaszki. Każdą rozwałkować i upiec oddzielnie dwa placki miodowe (temp 180°C, około 15 minut). Ostudzić.
WKŁADKA ORZECHOWA:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka. Oddzielnie mieszamy sypkie składniki i dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Studzimy.
MASA:
Część mleka zagotować. Do reszty dodajemy mąkę , żółtka, cukier i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy. Łączymy go z zimnym budyniem
SKŁADANIE CIASTA:
Ciasto miodowe – połowa masy – wkładka orzechowa – toffi – druga połowa masy- ciasto miodowe – polewa.
Mimo różnych wersji ciasta miodowego snikers ta smakuje mi najbardziej.