Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe ciacho!
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w plastikowej misce. Ręką mieszamy je by połączyły się dokładnie. Powinna wyjść mazista masa. Gotową odstawiamy na 12 godz. do lodówki. Można przygotować ciasto wieczorem, a rano piec placki.
Po 12 godz. masę dzielimy na 4 części . Za pomocą noża każdą cześć osobno rozciągamy na nieprzylepianym pergaminie . Wygodnie jest pergamin z ciastem ułożyć na odwrocie blaszki (łatwiej jest potem wyjąć ciasto po upieczeniu) . każdy placek pieczemy około 5-7 minut w 180˚C.
MASA:
Masło ucieramy na puch . Następnie dodajemy do niego cukier i żółtka. Do utartych składników dodajemy następnie orzechy, śmietanę i alkohol.
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Pieczemy ciasto w 180°C przez około 25 min.
Przełożenie:Ciasto miodowe, masa orzechowa, ciasto miodowe, masa orzechowa, biały biszkopt, masa orzechowa, ciasto miodowe, masa orzechowa, ciasto miodowe, polewa.
Pyszne połączenie smaku ciasta miodowego z masą orzechową- idealne dla każdego łasucha!!!
Każda okazja jest dobra by przygotować to ciasto! Trochę jest pracochłonne, ale smak wszystko wynagradza.