Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica na sposób góralski
Boczek włóż do garnka i zalej ok. 3 litrami wody. Zagotuj a następnie włóż marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i dopraw solą i pieprzem. Kiedy boczek będzie miękki wyjmujemy go i kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru dolewamy ok. 1/3 szklanki kwasu z kapusty i wrzucamy kapustę (można ją pokroić) – WAŻNE nie wyciskamy kapusty. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę słoninę i cebulę aż będą złocisto-brązowe i dodajemy do gotującej się kapusty. Gotujemy aż kapusta będzie w miarę miękka. Następnie kroimy kiełbasę na grubsze kawałki i wrzucamy do zupy. Na sam koniec wyciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy wszystko do smaku pieprzem i solą (wg uznania). Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, aby wszystkie składniki wydobyły swój aromat.