Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z rodzynkami na bulionie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 10 dag
masło 2 łyżki
olej roślinny 1 łyżka
bulion drobiowy 2 szklanki
rodzynki 3 dag
natka pietruszki 3 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z rodzynkami na bulionie

Kroki postępowania

1
Rozgrzać w garnku o grubym dnie masło z olejem w rondlu .Oprószyć pieprzem.
Krok 1 - Ryż z rodzynkami na bulionie foto
2
Wsypać ryż i smażyć kilka minut mieszając .
Krok 2 - Ryż z rodzynkami na bulionie foto
3
Zalać bulionem .
Dorzucić rodzynki .
Krok 3 - Ryż z rodzynkami na bulionie foto
4
Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).Dosypać natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut.
Krok 4 - Ryż z rodzynkami na bulionie foto
5
Doskonały dodatek do duszonego kurczaka. W zasadzie taki ryż jest tak smaczny , że mogła bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy).
Krok 5 - Ryż z rodzynkami na bulionie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak