Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,,
Kroki postępowania
Osolić dodając 1/3 łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia.
Garnek z kaszą zawinąć w koc i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Przed podaniem wymieszać z usiekana natką pietruszki lub posypać nią kaszę.
Można podać samą z dodatkiem zsiadłego mleka ( maślanki), lub jako dodatek do pieczonego mięsa , kotletów mielonych.
* Podałam z Jabłkowymi kotlecikami z kurczaka , które zostały mi od wczoraj i Ogórkami konserwowymi
** Z taką kaszą można zrobić pierogi - będą pyszne.
Chciałam jednak odtworzyć przepis na kaszę w najstarszej formie . Tak jak ją najprawdopodobniej gotowano w czasach historycznych.
Bo to przecież kasza a nie ziemniaki jest naszym historycznym daniem.
Taka kasza była całym posiłkiem , co najwyżej podawano do niej zsiadłe mleko .
Lekkim odstępstwem od oryginału jest pewnie natka pietruszki bo raczej ,,zieleniną " w tamtych czasach potraw nie posypywano.