Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mandarynkowe z kremem rozmarynowym nasączone rumem i syropem z czarnego bzu
Z wyszorowanych mandarynek ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier, masło, olejek pomarańczowy, mak, sok i 2 łyżki skórki otartej z mandarynek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wylewamy na formę o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 stopni do tzw. suchego patyczka, ok. 50 minut. Po wystygnięciu ciasto wyciągamy z formy i nasączamy rumem i syropem z czarnego bzu.
Krem:
Śmietanę 30% gotujemy wraz z cukrem i świeżym rozmarynem przez około 10 minut. Następnie rozmaryn wyjmujemy, a śmietanę studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Zimną śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Gdy konsystencja będzie dość puszysta (nie będzie ona sztywna), zmniejszamy obroty do średnich i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dalej miksując. Po chwili dodajemy serek waniliowy i zmniejszamy na najmniejsze obroty.
Masę wkładamy na 15 minut do lodówki, po czym wyjmujemy i nakładamy na upieczone, wystudzone ciasto. Całość posypujemy obficie kakao, przyozdabiamy cukrowymi motylkami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny do całkowitego stężenia.