Przepis i sposób przygotowania na: Miodowa golonka na piwie
Golonkę oczyszczamy.
Cebule obieramy kroimy na ćwiartki.
Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki.
W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.
Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu.
Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą.
Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy.
Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą.
Podlewamy niewielką ilością piwa.
Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą piwa oraz powstającym sosem.
Miód mieszamy z odrobiną piwa i kiedy golonka będzie już miękka smarujemy ja miodową glazurą i zostawiamy w piekarniku do zrumienienia.
Podajemy gorące!